ISBN:
9789463821032 (midprice) 9789460039393 (paperback) 9789460039607 (ebook)
Aantal pagina's:
224
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
16/10/2018

‘Ik kon de grote levensvragen ontlopen in de roes van ruim zestig jaar spelen en reizen. Als ik wilde weten hoe ik dacht of wat ik voelde, herlas ik mijn theaterteksten.’ 

In zijn ‘autobiografie van nooit verzonden brieven’ ontloopt Paul van Vliet niets en niemand meer. Hij is niet langer de theaterman, niet de cabaretier, de zanger of de entertainer. In mei 2018 speelde hij zijn allerlaatste show. Hij is het podium afgestapt, het applaus is verklonken. De lichten in de zaal zijn uit. 

Maar hij is terug als schrijver. Met Brieven aan God en andere mensen verschijnt een andere, veel minder bekende Paul van Vliet. Een gedreven, maar ook kwetsbare, soms eenzame man. Iemand die leven en dood, armoede, liefde, vriendschap, God en de oorlog onder ogen ziet op een directe, geestige en toch altijd diepzinnige manier. Van Vliet schrijft openhartig, scherp soms, al is hij van nature mild en relativerend. 

Los van het schouwburgpubliek waarin hij zolang was ondergedompeld, laat hij zich in dit boek op een zeer persoonlijke manier kennen. 

Lees hier een fragment uit Brieven aan God en andere mensen.

 

Genomineerd voor Beste boek van 2018 door Boekhandel Paagman.

KLIK HIER voor een lezingenoverzicht door het hele land.

 

In de media:

Recensie van Brieven aan God en andere mensen op Tzum: ‘Ga af en toe boven jezelf hangen en bekijk jezelf met een milde glimlach‘, 3 januari 2019.

Recensie van Brieven aan God en andere mensen in Reformatorisch Dagblad: ‘Het verlangen van een seculiere dominee’, 14 december 2018.

Interview met Paul van Vliet in Algemeen Dagblad: ‘Paul van Vliet: “Voor het eerst laat ik me rijden.”‘, 17 november 2o18.

Interview met Paul van Vliet in de Volkskrant, ‘Paul van Vliet: “Het is tijd om het harnas af te leggen”‘, 9 november 2018.

Verslag van Paul van Vliets lezing over Brieven aan God en andere mensen in De Telegraaf: ‘Van Vliet kan niet stoppen’, 30 oktober 2018.

Interview met Paul van Vliet in HP/de Tijd: ‘Paul van Vliet: “ik ben eigenlijk een debutant”‘, 19 oktober 2018.

Interview met Paul van Vliet in de Telegraaf: ‘Openhartig. De kwetsbare kant van Paul van Vliet‘, 13 oktober 2018.

Paul van Vliet sprak op 12 oktober in De Wereld Draait Door over Brieven aan God en andere mensen.

 


"Een mooi en openhartig boek."

- de Volkskrant

"Geweldig!"

- DWDD

"Onder meer een roerend epistel aan zijn Joodse jeugdvriendje en een hilarische brief aan de verhuurder van een zomerhuis."

- De Telegraaf

"De mensen die Paul van Vliet hebben zien optreden of zijn liedjes kennen, zullen dezelfde Paul in de brieven tegenkomen. Zijn ironie, melancholie, taalgevoel en licht engagement komen volop aan bod."

- Tzum

Over de auteur

Paul van Vliet

Paul van Vliet (1935-2023), cabaretier, zanger, schrijver, acteur, musicalster, ambassadeur van Unicef en oprichter van Theater PePijn, behoorde tot de veelzijdigste en succesvolste van alle Nederlandse en Vlaamse cabaretiers. Veel van zijn liedjes en toneeltypes zijn kleine monumenten geworden, die nog altijd beroemd zijn. 

© Foto: Jacqueline de Haas

Meer over deze auteur