ISBN:
9789463821735 (ebook) 9789463821599 (paperback)
Aantal pagina's:
224
Uitgever:
Balans

Bijna iedere dag wandelt Paul van Vliet langs de zee bij het Noorderstrand van Scheveningen. De meeste verhalen in dit bijzondere boek zijn daar ontstaan. Daarbij kon hij niet alleen putten uit het rijke verleden van een indrukwekkende en ruim zestigjarige theatercarrière, maar ook uit de herinneringen en ervaringen van onderweg, zwervend en spelend door Nederland en Vlaanderen. In ontroerende fragmenten beschrijft hij zijn veelbewogen jeugd en de eerste jaren van zijn leven, van het oude Haagse huis van zijn overgrootmoeder, waar hij werd geboren, tot en met zijn studententijd in Leiden.

Wat bleef er over van al die ontmoetingen, van al die conferences waar hij zijn ziel en zaligheid in legde? Hoe ziet het leven eruit als je het podium hebt verlaten en de ouderdom op het toneel verschijnt?

Van Vliet is er de man niet naar om op de dood te gaan zitten wachten. Verre van. Hij ontdekt zijn schrijftafel opnieuw, en vertelt en begint van voren af aan.

Heimwee naar morgen, dat zich laat lezen als een schitterend, caleidoscopisch zelfportret in verhalen, is associatief, authentiek en humoristisch, met een ondertoon van melancholie. Na de bestseller Brieven aan God en andere mensen opnieuw een verrassend, geestig en fijnzinnig boek van een cabaretier die schrijver is geworden.

 

Lees hier alvast een fragment van Heimwee naar morgen.

 

In de media

Boekenblog LeesKost over Heimwee naar morgen: ‘Een schitterend boek.’ 25 mei 2021.

Bespreking in Theaterkrant: ‘Paul van Vliet bruist in persoonlijke verhalenbundel.’ 18 mei 2021.

Delftse Post: ‘Paul van Vliet ontroert met Heimwee naar morgen. 7 mei 2021.


"Het boek heeft iets weg van hoe Van Vliet zijn shows maakt qua enscenering, plot en afronding. Liefdevol en bezorgd."

- Dagblad van het Noorden

"Onderhoudend."

- NRC

"Van Vliet is zelfkritisch en openhartig."

- HP/De Tijd

"Paul van Vliet vertelt met veel humor, openhartigheid en zelfspot over zijn leven tot nu toe."

- Nooit meer Slapen NPO Radio 1

"Van Vliet kan putten uit zijn rijke, ruim zestig jaar omspannende theatercarrière."

- de Volkskrant

Over de auteur

Paul van Vliet

Paul van Vliet (1935-2023), cabaretier, zanger, schrijver, acteur, musicalster, ambassadeur van Unicef en oprichter van Theater PePijn, behoorde tot de veelzijdigste en succesvolste van alle Nederlandse en Vlaamse cabaretiers. Veel van zijn liedjes en toneeltypes zijn kleine monumenten geworden, die nog altijd beroemd zijn. 

© Foto: Jacqueline de Haas

Meer over deze auteur