ISBN:
9789460031403 (ebook) 9789460031397 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/01/2017

Een gemeentehuis gaat in vlammen op, burgemeesters worden bedreigd, gemeenteraden geïnfiltreerd. Schatrijke criminelen financieren sportclubs. In volkswijken zijn drugsbazen de nieuwe welzijnswerkers. Als een Turkse jongen op straat wordt neergeschoten, komt Satudarah het verkeer regelen. Dat is de achterkant van Nederland.

Criminele netwerken hebben een veel grotere greep op het openbare leven dan velen van ons willen geloven. Is het echt zo erg? In Nederland? Dit boek is uit het leven gegrepen. Zegt een burgemeester: ‘Hier in het dorp rijden mensen rond in vreselijk dikke auto’s, hun arm vorstelijk buiten het raam gestoken. Ze willen maar één ding laten zien: wij zijn hier de baas.’

Er is in ons land een weerbare onderklasse ontstaan met een uitgesproken afkeer van elites. Die onderklasse geeft een eigen invulling aan het voornaamste leerstuk van de liberale samenleving: zelfredzaamheid. De VOC-mentaliteit bestáát – de Verenigde Ondermijnende Criminaliteit. Voorlopig heeft de logge overheid het nakijken.


Leesfragment

De achterkant van Nederland

Fragment uit De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken van Pieter Tops en Jan Tromp.

Bedreigde burgemeesters

Waar zit dan die ondermijning? De burgemeester: ‘We hebben hier mensen die rondrijden in vreselijk dikke auto’s, de arm vorstelijk buiten het portierraam gestoken. Ze willen maar één ding laten zien: wij zijn hier de …

Lees dit bericht

"De verhalen die Tops en Tromp optekenden in de buurt, illustreren wel waarom de georganiseerde misdaad wortel heeft kunnen schieten"

- Het Brabants Dagblad

"Een schelmenroman met praktische tips voor amateur-criminelen, plus een onthutsend beeld van een ‘kolossaal, amper gekend probleem’"

- Eindhovens Dagblad

"De achterkant is klassieke criminologie (...) een antropologie van de drugsmafia, waarin de auteurs zich onder de (ex)kampers, de motorclubs, de Turkse Nederlanders begeven"

- Folkert Jensma in NRC Handelsblad

"Een onthutsend beeld van de verwevenheid van onder- en bovenwereld in Noord-Brabant"

- Elsevier

Over de auteur

Pieter Tops

Pieter Tops (1956) is bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden, directeur van de stichting Maatschappij en Veiligheid en lector aan de Politieacademie. Samen met Jan Tromp schreef hij de bestseller De achterkant van Nederland en ook publiceerde hij in 2018 Een ongetemde buurt.

Meer over deze auteur

Jan Tromp

Jan Tromp (1949) was van 1975 tot 1992 kind aan huis aan het Binnenhof, voor de vara, de Haagse Post en de Volkskrant. Daarna is hij de politiek blijven volgen, zij het van een zekere afstand.

Foto @Bob Bronshoff

Meer over deze auteur