ISBN:
9789463821346 (ebook) 9789463820950 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans

In Nederland drugsland laten Pieter Tops en Jan Tromp zien dat we gidsland zijn in meer dan kaas en tulpen. Er is een fascinerende schaduweconomie ontstaan die geleid wordt door mensen die zich onaantastbaar wanen. Drugsmiljarden vernevelen ergens in de schemer tussen onder- en bovenwereld, kwetsbare jongeren worden geronseld voor hand- en spandiensten en grof geweld is altijd dichtbij. Autoriteiten ontbreekt het aan macht en uithoudingsvermogen.

Wat sommigen ook beweren, we kennen in Nederland geen war on drugs en die moet hier ook niet ontstaan. Tops en Tromp proberen de discussie buiten de sfeer van stammenstrijd te trekken. Ze betogen dat het verdienmodel van de drugscriminelen in Nederland kapot moet worden gemaakt. Tegelijk moet de nationale overheid zich voorbereiden op gecontroleerde vormen van legalisering van drugs.

 

In de media

Bespreking op DeLeestafel.nl: ‘Dit is een onthullend boek voor diegenen die niet door hebben hoe ernstig de situatie in Nederland is.’ 3 november 2020.

Pieter Tops en Jan Tromp te gast bij Op1 : aflevering terugkijken 22 oktober 2020.

Plaatsing op VL-Nieuws.nl: ‘De bestrijding van drugscriminaliteit kan zonder doemscenario’s.’ 20 oktober 2020.

Jan Tromp te gast bij Nooit meer slapen op NPO Radio 1: ‘Licht een tegel op en je komt in een Nederland vol met drugs’ 15 oktober 2020.

Toine van Peperstraten over Nederland drugsland bij Stax&Toine op NPO Radio 1: ‘Hoe lucratief is Nederland als drugs producerend land?’ 13 oktober 2020.

Publicatie op Maarten.nl: ’De miljardenindustrie van de Nederlandse drugswereld moet kapot worden gemaakt’ 12 oktober 2020.

Bespreking in het FD: ‘Pillen en lijntjes zijn de nieuwe borrelnootjes voor alle gezindten.’ 12 oktober 2020.

Essay van Pieter Tops en Jan Tromp in de Volkskrant: ’Drugsbazen wanen zich in nederland onaantastbaar, dat moet stoppen.’ 10 oktober 2020.

Bespreking bij Met het oog op morgen: ‘Hoe kan er een eind gemaakt worden aan ondermijning door drugscriminelen in Nederland?’  8 oktober 2020.


"Ademloos uitgelezen, het leest bijna als een jongensboek."

- Jort Kelder bij Op1

"In één adem uitgelezen! Overheersend gevoel: Meeslepend, confronterend en zorgelijk."

- Henny schilders, senior adviseur van het LIEC, landelijk overheidscentrum inzake ondermijning

Over de auteur

Pieter Tops

Pieter Tops (1956) is bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden, directeur van de stichting Maatschappij en Veiligheid en lector aan de Politieacademie. Samen met Jan Tromp schreef hij de bestseller De achterkant van Nederland en ook publiceerde hij in 2018 Een ongetemde buurt.

Meer over deze auteur

Jan Tromp

Jan Tromp (1949) was van 1975 tot 1992 kind aan huis aan het Binnenhof, voor de vara, de Haagse Post en de Volkskrant. Daarna is hij de politiek blijven volgen, zij het van een zekere afstand.

Foto @Bob Bronshoff

Meer over deze auteur