ISBN:
9789460039317 (paperback) 9789460039522 (ebook)
Aantal pagina's:
360
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
16/01/2019

De hemelschijf van Nebra is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw. In 1999 werd de schijf door illegale schatzoekers ontdekt in midden-Duitsland, maar na een avontuurlijke odyssee wist archeoloog Harald Meller hem veilig te stellen om er nader onderzoek naar te kunnen doen. De bronzen schijf met gouden versierselen blijkt de oudst bekende voorstelling van de kosmos ter wereld. Het is het sensationele bewijs dat 3600 jaar geleden in het hart van Europa een tot nog toe onbekende, hoogontwikkelde cultuur heeft bestaan. 

In De hemelschijf van Nebra schetst Meller samen met historicus Kai Michel niet alleen de spectaculaire gang van zaken rond de vondst van de schijf, maar ook de contouren van een fabelachtig prehistorisch imperium, dat tot nu toe volkomen onbekend was. Het rijk van Nebra was uitgestrekt en machtig, en onderhield contacten van Stonehenge tot aan Egypte en Mesopotamië. Zijn heersers lieten zich bijzetten onder enorme grafheuvels. 

De hemelschijf van Nebra levert ons de sleutel tot een vrijwel spoorloos verdwenen wereld, waarin de ideeën over goden, macht en kosmos ingrijpend veranderden. Het bestaan van deze onbekende beschaving betekent een fundamentele herijking van de gangbare historische opvattingen. 

Lees hier een fragment uit De hemelschijf van Nebra.

In de media:

Recensie van De hemelschijf van Nebra in de Volkskrant,’De hemelschijf van Nebra is de oudst bekende afbeelding van de sterrenhemel. Maar wat is de betekenis?’, 12 april 2019. 

Bespreking van De hemelschijf van Nebra in Quest Historie: ‘Lezen: Oud Europa’, februari 2019.

Bespreking van De hemelschijf van Nebra in Trouw: ‘Oeroude sterrenkaart’, 18 februari 2019.

Recensie van De hemelschijf van Nebra in Trouw,’’De hemelschijf van Nebra’ sleept je mee in het mysterie, 16 februari 2019. 

De hemelschijf van Nebra werd getipt in de top 5 non-fictieboeken van 360, samengesteld door Athenaeum Boekhandel.

Voorpublicatie uit De hemelschijf van Nebra op Historiek: ‘De hemelschijf van Nebra – Artefact uit de bronstijd‘, januari 2019.

 


"Als lezer word je onvermijdelijk meegesleurd in het mysterie. "

- Trouw

Over de auteur

Harald Meller

Harald Meller (1960) is archeoloog en directeur van het museum voor prehistorie in Halle an der Saale. Zijn vondst van de schijf van Nebra geniet internationale erkenning. 

© Foto: Nadine Staedtner

Meer over deze auteur

Kai Michel

Kai Michel (Hamburg, 1967) is historicus en auteur. Hij schreef onder andere voor Die Zeit en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij publiceerde veel over wetenschap, archeologie, geschiedenis en religie.

Meer over deze auteur