ISBN:
9789463821377 (ebook) 9789463821100 (paperback)
Aantal pagina's:
480
Uitgever:
Balans

In het huidige debat over de positie van vrouwen valt op dat een van de belangrijkste vragen niet wordt gesteld: hoe heeft het zover kunnen komen dat vrouwen voor gelijkberechtiging moeten vechten. Tweeduizend jaar lang gaf de Bijbel het antwoord: omdat Eva liever op de slang vertrouwde dan op God, moesten al haar nakomelingen de man dienen. Ook de biologie gaf vrouwen lange tijd de schuld: ze waren nu eenmaal het zwakke geslacht.

In hun nieuwe boek nemen bestsellerauteurs Carel van Schaik en Kai Michel twee miljoen jaar menselijke geschiedenis in ogenschouw. Aan de hand van de laatste inzichten uit de evolutiebiologie en de genetica, de archeologie, etnologie en godsdienstwetenschap leggen zij het complexe proces bloot dat vrouwen in het ongeluk stortte – maar dat ook allesbehalve goed was voor de man. Van Schaik en Michel laten zien waarom seksualiteit werd verketterd, trouw een uitvinding is van de man, en wat het huwelijk, het gezin en het krachtenveld tussen man en vrouw tot de huidige dag infecteert. Met grote kennis van zaken beschrijven zij in dit meeslepende boek hoe de relatie tussen man en vrouw volkomen uit balans kon raken. Want de onderdrukking van de vrouw was allesbehalve natuurlijk.

 

In de media

Bespreking van De waarheid over Eva in NVOX tijdschrift voor natuurwetenschap: ‘[…] koop dat boek.’ Maart 2021.

Carel van Schaik te gast bij De Nieuws BV op Radio 1: ‘Het patriarchaat is geen natuurlijke vanzelfsprekendheid.’ 4 februari 2021.

Interview met Carel van Schaik in het NRC Handelsblad: ‘De mens heeft zich nooit neergelegd bij het patriarchaat.’ 29 januari 2021.

 

Carel van Schaik vertelt over De waarheid over Eva:


"Heerlijk om te zien hoe tegenwoordig ook mannen zich met zoveel enthousiasme, stelligheid en wetenschappelijke belezenheid sterk maken voor de goede zaak."

- Trouw

Over de auteur

Carel van Schaik

Carel van Schaik (Rotterdam, 1953) is gedrags- en evolutiebioloog en werkt als hoogleraar biologische antropologie in Zürich. Hij is expert op het gebied van de orang-oetan, die hij jarenlang observeerde in Indonesië. Hij is corresponderend lid van de KNAW.

Meer over deze auteur

Kai Michel

Kai Michel (Hamburg, 1967) is historicus en auteur. Hij schreef onder andere voor Die Zeit en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij publiceerde veel over wetenschap, archeologie, geschiedenis en religie.

Meer over deze auteur