ISBN:
9789463820448 (ebook) 9789463820431 (paperback)
Aantal pagina's:
232
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
25/01/2020
Verschijningsdatum:
25/01/2020

Danny Leclère, een jonge arts uit Hasselt, was supertrots op de formule die hij had ontwikkeld om loepzuivere xtc te maken. Begin jaren negentig wist hij de fabricage van de feestpillen samen met Nederlandse vrienden zo op te schroeven dat ze binnen de kortste keren multimiljonair waren. Het waren Danny en zijn maten die Nederland op de kaart zetten als het Colombia van het Noorden, een dubieuze reputatie die standhoudt tot de dag van vandaag. 

Daarbij was ‘Dokter XTC’ politie en justitie ook lange tijd te slim af. Zowel in Nederland als in Vlaanderen wist hij jarenlang buiten de gevangenis te blijven. Maar uiteindelijk ging het mis. Op Hemelvaartsdag 1993 werd Danny Leclère op klaarlichte dag geliquideerd op de ringweg van Amsterdam. De daders zijn nooit gepakt. 

Waarom moest Danny dood? Wie kreeg na de moord zijn revolutionaire xtc-recept in handen? En waar bleven zijn drugsmiljoenen? 

In haar razend spannende nieuwe boek ontrafelt Marian Husken de cold case van de godfather van de Nederlandse xtc-industrie. Op basis van uitvoerige research en vele gesprekken met tal van bronnen in Nederland en België reconstrueert ze het spectaculaire verhaal van de net afgestudeerde medicijnenstudent, die koos voor een carrière in de misdaad. Breaking Bad in de Lage Landen. 

 

Lees hier alvast een fragment.

 

In de media

Bespreking van Dokter XTC op LeesKost door Job ter Steege: ‘Een verbluffend dossier’ 5 maart 2020.

Dokter XTC besproken in Het Laatste Nieuws door Luc Beernaert: ‘Levensverhaal van Limburgse dokter leest als Vlaamse ‘Breaking Bad’ 3 februari 2020.

Bespreking van Dokter XTC in Het belang van Limburg door Caroline Vandenreyt: ‘Een onthutsend boek over moorden, miljoenen en een leven op de vlucht.’ 1 februari 2020.

Dokter XTC besproken in Het Nieuwsblad door Marc Klifman: ‘De toverformule van Dokter XTC.’ 1 februari 2020.

Marian Husken te gast bij Nieuwe Feiten op de Belgische Radio 1: ‘XTC een Belgische uitvinding?’ 31 januari 2020.

Marian Husken en Harry Lensink in De Willem Podcast: ‘Waarom werd de moord op Dokter XTC nooit opgelost?’ 31 januari 2020.

Voorpublicatie en interview met Marian Husken in door Vico Olling in Panorama: ‘Het rollercoasterleven van dokter XTC.’ 29 januari 2020.


Over de auteur

Marian Husken

Marian Husken is misdaadjournalist. Ze publiceerde eerder onder andere De criminele carrière van Mink K. en Deals en dodenlijstjes. Samen met Harry Lensink schreef ze de bestsellers Handboek Holleeder, Het geheim van Bram Moszkowicz en De jacht op crimineel geld. Husken en Lensink maken samen ‘De Willem Podcast’, die in 2018 de Dutch Broadcast Award won.

© Foto: Vrij …

Meer over deze auteur