ISBN:
9789460038228 (paperback) 9789460038617 (ebook)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
21/03/2018

Na een ongeluk met hersenletsel wist hij precies hoe de mens zich, eenmaal van God los, zou moeten bevrijden van allerlei mythen en angsten om eindelijk een onafhankelijk individu te worden. Maar de gedachten van deze eigenzinnige Napolitaanse filosoof druisten lijnrecht in tegen de gevestigde orde en stuitten op onbegrip en hoongelach. Want Vico vertrouwde eerder op poëzie, leugens en verbeelding dan op het ‘meten is weten’ van Descartes.
En niemand kon vermoeden dat juist hij veel later de inspiratie zou worden van denkers als Nietzsche, Hegel, Marx, Berlin, Said, Eco en Sloterdijk. Zijn adagium ‘Ik fabuleer, dus ik ben’ zou bovendien naadloos in onze tijd hebben gepast.

Mark Blaisse schreef een uiterst onderhoudend, geromantiseerd portret van deze briljante anarchist, een pechvogel op vrijwel elk gebied. In Het orakel van Napels gidst de eigenzinnige Vico de lezer door barok Napels, langs schilderijen, theaters, castraten, vioolbouwers, verboden boekenkasten, bordelen en literaire salons. Een wereld vol populisme, corruptie en alternatieve feiten: Vico’s leven en ideeën blijken verbazingwekkend actueel.

Een fragment uit Het orakel van Napels leest u hier.

 

In de media:

Recensie op Stretto – Magazine voor kunst, geschiedenis en muziek: ‘Mark Blaisse schreef “Het orakel van Napels”, over Giambattista Vico‘, 9 augustus 2018.

Een bespreking van Het orakel van Napels op Biografieportaal: ‘De alternatieve waarheid van een geniale anarchist en tragische pechvogel: Giambattista Vico‘, 4 juni 2018.

Een bespreking van Het orakel van Napels op Leestafel.info leest u hier.

‘Een geniale pechvogel’, recensie in Elsevier, 29 maart 2018 via Blendle.

 

Luister hier naar de muziek bij het boek:


"Een levendig boek, waarin de denkbeelden van de Italiaanse filosoof knap worden verweven met scènes uit zijn geboortestad en leven."

- Elsevier

"Mark Blaisse brengt het tot leven in een fraaie stijl en dit alles maakt het boek zeer aantrekkelijk om te lezen."

- Leestafel

"Onderhoudend, en zelfs spannend. [...] Het is onwaarschijnlijk dat je na lezing van dit vie romancée niet presto subito je paard zadelt voor een Grand Tour naar Napels."

- Argus

"Blaisses beschrijving van het barokke en klassenbewuste en toentertijd bezette Napels, en hoe Vico daarmee omging, hoe dat hem vormde, is een van de hoogtepunten van dit boek. (…) Voor een bevlogen reiziger knoopt dit boek op verrassende wijze veel van wat je onderweg tegenkomt, ontdekt, waar je je over verwondert of aan ergert, aan elkaar. En Mark Blaisse, de auteur, die is goed en begrijpt het. "

- Biografieportaal

"Een biografie die de lezer in levende beelden meteen terugvoert naar het Napels van toen."

- Kerk en Leven

Over de auteur

Mark Blaisse

Mark Blaisse is historicus, schrijver en journalist. Hij reisde en werkte veelvuldig in het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Eerder publiceerde hij onder andere Het orakel van Napels.

(Foto © Kors de Bruin)

Meer over deze auteur