ISBN:
[] (ebook) 9789463823562 (paperback)
Aantal pagina's:
272
Uitgever:
Balans

Twee van de grootste oorlogsmisdaden die in Nederland werden gepleegd, vonden plaats in de laatste maanden van Kamp Vught. In juni 1944 begon de executie van vele honderden verzetsmensen. Bij het opheffen van het kamp, begin september van dat jaar, besloten de nazi’s vervolgens alle nog levende gevangenen te deporteren naar de kampen Sachsenhausen en Ravensbrück. Meer dan de helft, rond de 1800 verzetslieden, zou uiteindelijk bezwijken.

Tachtig jaar na dato reconstrueert Ad van Liempt aan de hand van talloze getuigenverklaringen en justitiële documenten de hel van die laatste maanden van Kamp Vught, het enige ss-concentratiekamp in Nederland. Van de executies en de ondraaglijke spanning in de ‘bunker’ tot aan de onmenselijke omstandigheden in de volgepakte goederenwagons en de zinloze, misdadige dodenmarsen.

Wraak op het verzet is het aangrijpende verslag van een langgerekte massamoord op de Nederlanders die zich het felst en het hardnekkigst tegen de nazi’s hadden verzet. Het feit dat geen van de verantwoordelijken hiervoor is gestraft, maakt deze pijnlijke geschiedenis nog extra wrang.


Over de auteur

Ad van Liempt

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, …

Meer over deze auteur