ISBN:
9789460033568 (paperback)
Aantal pagina's:
224
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
28/04/2011

Wij denken dat we in ons maatschappelijk leven worden beschermd door het recht. Maar een blik achter de coulissen
van het wereldtoneel leert ons dat er maar één regisseur is: de politiek. We hebben dit alleen niet altijd in de gaten. Wij, burgers, weten meestal niet wat zich werkelijk achter de schermen afspeelt. In Blufpoker onderzoekt topadvocaat Geert-Jan Knoops de zin en onzin van het internationaal recht. Is martelen toegestaan als daarmee levens kunnen worden gered? Wat is het nut van straftribunalen? Kunnen wereldleiders als Bush of Berlusconi worden vervolgd? Dient BP terecht te staan voor de olieramp die het veroorzaakte? Kunnen we het Vaticaan vervolgen wegens kindermisbruik? Hoe moeten we politieke processen begrijpen, zoals die tegen Michael Khodorkovsky en Julian Assange? Op welke gronden zal Guantanamo Bay worden gesloten? Mogen wij oorlogen voeren om een regime te veranderen? Wordt de no-fly zone in Libië niet oneigenlijk gebruikt om een oorlog te voeren tegen kolonel Kaddafi? En wat doen we dan met de situaties in landen als Jemen of Ivoorkust?

Blufpoker maakt duidelijk dat er in feite geen internationaal recht bestaat. Het is simpelweg een van de gerechten op een keuzemenu: niet van de burger, maar van wereldleiders. Het is topdog versus underdog.


NPO Radio 1

Advocaat Geert-Jan Knoops komt met boek 'Blufpoker'

De afgelopen weken zagen we hem vooral in beeld bij de rechtszaak rondom Marco Kroon: advocaat Geert-Jan Knoops. Naast zijn werk als advocaat, schrijft hij ook boeken over zijn werk en het internationale recht. Vandaag verschijnt zijn nieuwe boek: ‘Blufpoker’. De titel klinkt veelbelovend. Waar het boek over gaat kan de schrijver ons zelf vertellen.

Beluister item

Over de auteur

Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Knoops (1960) is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en visiting professor aan de Shandong University in China. Daarnaast is hij advocaat te Amsterdam en in die hoedanigheid sinds 2012 verbonden aan het wereldwijde Innocence Network. Hij behandelde vele bekende zaken, waaronder de Puttense en de Deventer moordzaak, de zaak van Ina Post …

Meer over deze auteur