ISBN:
9789463822138 (paperback) 9789460039997 (ebook)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
09/04/2022

In september 2009 wordt de Nederlandse piloot Julio Poch met medewerking van de Nederlandse overheid gearresteerd in Valencia. De Argentijnse justitie verdenkt hem ervan dat hij tijdens het Videla-regime aan dodenvluchten heeft deelgenomen.

Als strafpleiters Geert-Jan en Carry Knoops zich met hun Argentijnse collega buigen over de verdediging van Poch, komen zij terecht in een lange en sinistere strijd tegen justitie. Gaandeweg ontdekken zij dat de rol van de Nederlandse overheid een heel andere is geweest dan de lezing die naar buiten werd gebracht: Nederland blijkt achter de schermen een geheime operatie te hebben opgezet om Poch buiten Nederland veroordeeld te krijgen. Maar hoe wist het eigenlijk zo zeker dat Poch schuldig was? Waarom deed justitie zoveel moeite om een eigen staatsburger via een achterdeur uit te leveren aan het buitenland? Hoe valt dit te rijmen met de Nederlandse rechtsstaat?

In deze uiterst spannende reconstructie doen Geert-Jan en Carry Knoops op indringende wijze verslag van de juridische strijd die zij jarenlang zowel achter de schermen als in de rechtszaal voerden. Zij onthullen hoe uiteindelijk Pochs onschuld werd aangetoond en geven inzicht in de opmerkelijke ommekeer die de zaak in september 2021 kreeg. Helder en overtuigend nemen zij de kwalijke rol van de Nederlandse overheid onder de loep. En hoe zit het met dat telefoontje vanuit het koninklijk huis?

 

Lees hier alvast een fragment uit Operatie Raaf>

 

Agenda

Zondag 11 september 2022 vanaf 15:00 vindt bij LJG Literair in Amsterdam een boekpresentatie van Operatie Raaf plaats. Plaatsen zijn voor 7,50 euro te reserveren door een email te sturen naar secretariaat@ljg.nl.


"Advocaten Geert-Jan en Carry Knoops laten zien hoe het Nederlandse OM op grond van ondeugdelijk bewijs een onschuldige man vervolgde. [...] De schrijnende procesgang is nu uitvoerig gedocumenteerd."

- NRC Handelsblad

"[Operatie Raaf] verdient alle lof en zou verplichte leesstof moeten worden voor allen die zich met de rechtspleging bezighouden."

- Mr. Magazine voor juristen

Over de auteur

Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Knoops (1960) is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en visiting professor aan de Shandong University in China. Daarnaast is hij advocaat te Amsterdam en in die hoedanigheid sinds 2012 verbonden aan het wereldwijde Innocence Network. Hij behandelde vele bekende zaken, waaronder de Puttense en de Deventer moordzaak, de zaak van Ina Post …

Meer over deze auteur

Carry Knoops-Hamburger

Advocaat Carry Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops leiden samen het kantoor dat via het Innocence Project verbonden is aan het wereldwijde Innocence Network en sinds 2017 de oprichter is van het European Innocence Network.

(Foto © Matty van Wijnbergen)

Meer over deze auteur