ISBN:
9789460031465 (midprice)
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/06/2016

Frédéric Chopin, wonderkind, virtuoos pianist, de grootste componist die Polen ooit heeft voortgebracht, is een mythe. Zijn dichterlijke voorkomen, de romantische elementen in zijn muziek, zijn stormachtige affaire met de Franse schrijfster George Sand en zijn vroege dood aan tuberculose: al deze zaken droegen bij aan het mysterie Chopin, met genoegen in stand gehouden door generaties bewonderaars.

Dat de waarheid oneindig veel boeiender is dan de legende, laat Adam Zamoyski zien in deze even overtuigende als meeslepende biografie. Frédéric Chopin: in zaken een futloze verkwister, in de liefde timide en weifelend, in zijn vriendschappen loyaal maar veeleisend. Hoewel zijn composities worden gerekend tot de staalkaart van de Romantiek, was hij zoals Zamoyski aantoont in de muziek juist een innovatief genie, losgezongen van zijn tijd, ten diepste in conflict met de Romantische beweging.

Chopin (1810-1849) was een man van grote klasse en complexiteit. In deze biografie doet meesterhistoricus Adam Zamoyski eindelijk recht aan deze grootheid.


Leesfragment

‘Chopin. De biografie’

Het muzikale genie

‘Ik lig elke avond om negen uur in bed; theevisites, soirees en balavonden zitten er niet meer in,’ schreef een vertwijfelde Chopin aan Jan Białobłocki nadat hij in de herfst van 1826 met zijn studie aan het conservatorium was begonnen. Hij werd voortdurend gekweld door kwaaltjes als kiespijn, zenuwpijn en problemen met …

Lees dit bericht

"Biografieën over beroemde componisten schrikken altijd een beetje af. Als ze geschreven worden door muziek wetenschappers zijn ze voor leken vaak te theoretisch en daarmee onleesbaar. Historicus Adam Zamoyski, New Yorker met Poolse roots, geeft in dit boek geen muzikaal technisch inzicht in Chopin, maar benadert hem als geschiedkundige. Chopin en zijn tijdgenoten worden hierdoor ontdaan van hun mythische grootheid en krijgen een welhaast menselijk gezicht en daarmee een heldere plaats in de geschiedenis. Zamoyski, schrijver van het beroemde boek over de 1812 veldtocht en een biografie over Napoleon weet hierdoor een ontzettend prettig en lezenswaardig boek te schrijven."

- Paul Smeets van Boekhandel Dominicanen (Maastricht)

Over de auteur

Adam Zamoyski

De veelgeprezen historicus Adam Zamoyski is van Poolse komaf, werd geboren in New York, maar bracht het grootste deel van zijn leven in Engeland door. Vanwege zijn buitengewone talenkennis heeft hij toegang tot archiefmateriaal dat nooit eerder werd gebruikt.

Hij publiceerde diverse biografieën en (militair) historische werken. Zijn recentste boeken zijn de bestsellers 1812. Napoleons …

Meer over deze auteur