ISBN:
9789460039201 (ebook) 9789460038723 (hardcover)
Aantal pagina's:
800
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
18/09/2018

Over niemand is meer geschreven dan Napoleon Bonaparte, de man die zich tot keizer van de Fransen liet kronen, het gezicht van Europa voorgoed veranderde en eindigde als balling op Sint-Helena. Toch hebben ook serieuze historici zich niet weten te onttrekken aan vooroordelen. De Fransen verheerlijken hem, de Engelsen zijn kritisch en ook in andere landen wordt hij gevormd naar het beeld dat het beste past in de eigen geschiedenis. In dit boek ontrafelt meesterhistoricus Adam Zamoyski het verleden op zoek naar de echte Napoleon – niet de supermens, maar de man.

Eind achttiende eeuw was Europa in oorlog. Er was een botte strijd om de macht aan de gang, waarin elk land handelde uit eigenbelang, verdragen schond en bondgenoten schaamteloos bedroog. Toen Napoleon in 1799 eerste consul werd van Frankrijk, was de republiek die hij erfde niet veel meer dan een chaos. Vijftien jaar later was de jongen die afkomstig was van een afgelegen eiland een van de machtigste figuren van Europa. Hij had de structuur van de staat en zijn instituties radicaal gemoderniseerd. Hij was als een messias binnengehaald door het progressieve deel van Europa.

Op basis van een groot aantal betrouwbare primaire bronnen in hun oorspronkelijke taal ontrafelt Zamoyski wat Napoleon dreef. In deze briljante evocatie van een man en een tijd haalt hij de mythe omver en laat ons de man zien die Napoleon Bonaparte was: hoe hij dit alles bereikte – en hoe hij het uiteindelijk weer ongedaan maakte.

 

Lees hier een fragment uit Napoleon. De man achter de mythe.

 

In de media:

Interview met Adam Zamoyski in het Parool: ‘Napoleon was geen vrede man,’ 13 oktober 2018.

Interview met Adam Zamoyski in Historisch Nieuwsblad: ‘“Napoleon was een mens als u en ik, met zijn eigen deugden en tekortkomingen”‘, 2 oktober 2018.

Interview met Adam Zamoyski in Biografieportaal: ‘Napoleon was er mijn hele leven al’, 1 oktober 2018.


"Zamoyski waagt zich aan een diepgaand psychologisch portret van Napoleon Bonaparte."

- Historisch Nieuwsblad

Over de auteur

Adam Zamoyski

De veelgeprezen historicus Adam Zamoyski is van Poolse komaf, werd geboren in New York, maar bracht het grootste deel van zijn leven in Engeland door. Vanwege zijn buitengewone talenkennis heeft hij toegang tot archiefmateriaal dat nooit eerder werd gebruikt.

Hij publiceerde diverse biografieën en (militair) historische werken. Zijn recentste boeken zijn de bestsellers 1812. Napoleons …

Meer over deze auteur