Voorjaar 2015. Vastgoedtycoon Ger Visser staat in zijn rietgedekte woonboerderij in het Gelderse Gorssel. Hij draagt een oude spijkerbroek en is ongeschoren. Zijn ogen zijn dof. Jaren vechten tegen de Rabobank, de FIOD, het OM en de curatoren hebben hun tol geëist. Drie jaar eerder ging Eurocommerce na een korte doodsstrijd failliet. Directeur-eigenaar Ger Visser werd opgepakt, verdacht van onder meer oplichting, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Alweer een projectontwikkelaar in het verdachtenbankje. Inmiddels is de gevallen vastgoedmiljonair veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf.
Visser is niet zomaar een ondernemer. Samen met zijn broer Kees bouwt hij Eurocommerce in veertig jaar uit tot de grootste kantorenontwikkelaar van Nederland. In de vastgoedwereld, in de paardensport: overal dwingen de ‘cowboys uit het oosten’ respect af. Maar als Kees het bedrijf met ruzie verlaat en kort daarna de kantorenmarkt in elkaar stort, keert het tij. Met de nodige kunstgrepen laat Ger de kantorencarrousel nog zo lang mogelijk doordraaien. Daarbij geholpen door de banken die, niet gespeend van eigenbelang, Visser eerst kritiekloos honderden miljoenen euro’s lenen en hem vervolgens, eind 2011, de nek omdraaien.
Waarom was Eurocommerce zo’n succes? Waar ging het mis? Waarom lieten de banken Visser zo lang zijn gang gaan? Aan de hand van uitgebreid onderzoek en gesprekken met de hoofdrolspelers maken Raymond Korse en Jan Smit in De kantorenkoning een even ontluisterende als meeslepende reconstructie van een vastgoeddrama.