ISBN:
9789460039348 (ebook) 9789460038242 (paperback)
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
09/07/2014

Hij had minister-president kunnen worden, of bestuursvoorzitter van Philips. Maar Herman Wijffels, de man die de Rabobank groot maakte, koos ervoor zich de rest van zijn leven in te zetten voor een betere wereld. Of het nu was als voorzitter van de SER of binnen het CDA, als informateur, hoogleraar of als voorzitter van tal van commissies: overal ontpopte hij zich als pleitbezorger van de groene catechismus. Hoe lastig de uitdaging ook was, bijna altijd bereikte hij consensus, mede dankzij zijn overtuigende en inspirerende manier van leidinggeven, die hem tot een icoon op het gebied van dienend leiderschap maakte. Waar komt zijn enorme gedrevenheid vandaan? En hoe succesvol was hij?

Aan de hand van uitvoerig onderzoek en gesprekken met familieleden en talloze mensen die met hem samenwerkten – van Ruud Lubbers tot prinses Irene – schetst Jan Smit een scherp portret van ‘de beste premier die Nederland nooit heeft gehad’. Achter zijn verhaal duikt een soms onthutsend beeld op van de Nederlandse politiek en de internationale bankenwereld. Met nieuwe onthullingen over de vorming van het kabinet-Balkenende IV en het dopinggebruik binnen de Rabowielerploeg. Plus de ware toedracht van het vertrek van Paul Wolfowitz als president van de Wereldbank; een politieke achtbaan waarin Wijffels als een van de weinigen de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush een halt toeriep.


"De opdracht is een uitmuntende biografie van Jan Smit over Herman Wijffels, vol opmerkelijke fragmenten. "

- het Parool

"Een mooie biografie van een van de meest gerespecteerde leiders van ons land. Behalve een portret schetst Smit ook een interessante economische geschiedenis van de de afgelopen 25 jaar. "

- Elsevier

Over de auteur

Jan Smit

Jan Smit (1962) is financieel-economisch journalist en auteur. Hij werkte onder meer bij het ANP en HP/De Tijd. In mei 2014 verscheen van zijn hand De opdracht. De vele gezichten van Herman Wijffels, een biografie van de voormalige topman van de Rabobank.

Meer over deze auteur