ISBN:
9789460031458 (paperback)
Aantal pagina's:
136
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
27/11/2016

‘Wachten jullie op mij?’ schreef Etty Hillesum op een briefkaart die uit de rijdende trein werd gegooid, waarmee zij op 7 september 1943 met 986 lotgenoten naar Auschwitz-Birkenau werd getransporteerd. En waarvan zij niet zou terugkeren.

Sinds 1981 hebben de nagelaten geschriften van Hillesum mensen over de hele wereld geboeid, geïnspireerd of tot tegenspraak uitgelokt. ‘Wachten jullie op mij?’ roept de leefwereld op van deze Joodse vrouw, die ten slotte in Kamp Westerbork maandenlang de ellende van de transporten meemaakte en op indringende wijze beschreef.

In deze uitgave staan foto’s van Etty Hillesum zelf, van haar familie en haar vrienden, maar ook van de boeken die zij las, de plaatsen die in haar geschriften een belangrijke rol spelen, en van de vervolging die aan het leven van Etty een voortijdig einde heeft gemaakt. Tegenover elke afbeelding staat een passend citaat uit Etty Hillesums dagboeken en brieven in haar eigen handschrift.

Voor wie haar werk heeft gelezen, geeft ‘Wachten jullie op mij?’ een dieper inzicht, en voor wie het werk niet kent, is het een bijzondere kennismaking.


Leesfragment

‘Wachten jullie op mij?’ Etty Hillesum in beeld

Fragmenten uit ‘Wachten jullie op mij?’ Etty Hillesum in beeld, samengesteld door Ria van den Brandt en Klaas A.D. Smelik.

‘Wachten jullie op mij?’ schreef Etty Hillesum op een briefkaart die uit de rijdende trein werd gegooid, toen zij met 986 lotgenoten naar Auschwitz werd getransporteerd. Zij kwam niet meer terug: zij werd het slachtoffer …

Lees dit bericht

Over de auteur

Etty Hillesum

Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 in Middelburg geboren. Na haar schooltijd in Deventer studeerde zij rechten en Slavische talen in Amsterdam en Leiden. Op 9 maart 1941 begon zij een dagboek dat eindigde op 13 oktober 1942 met de woorden: ‘Men zou een pleister op vele wonden willen zijn’. Op 7 september 1943 …

Meer over deze auteur