ISBN:
9789460032103 (paperback)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
30/07/2016

Geen enkel hedendaags klassiek muziekstuk heeft in Nederland zoveel impact gehad als Canto Ostinato van Simeon ten Holt, die op 25 november 2012 op 98-jarige leeftijd overleed. Canto Ostinato is een minimalistisch werk voor meerdere piano’s. De componist schreef het in de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar de populariteit ervan is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen.

In 2012 voerde Wilma de Rek een tiental gesprekken met Simeon ten Holt over zijn leven, zijn liefdes en zijn werk. Ze sprak ook met uitvoerders van Canto Ostinato (Polo de Haas en Kees Wieringa, Sandra en Jeroen van Veen, Ivo Janssen) en bewonderaars als Paul Witteman, Joke Hermsen en Angela Groothuizen. Naast het commentaar van kenners en liefhebbers bevat dit boek de integrale bladmuziek van Ten Holts meesterstuk, om zelf te spelen of te bestuderen bij het luisteren.

Simeon ten Holt (1923-2012) wijdde zich in de jaren zestig van de vorige eeuw vol overgave aan de seriële muziek; in de jaren zeventig keerde hij terug naar de tonaliteit, met de compositie van Canto Ostinato (1973-1976) als hoogtepunt. Ten Holt had als enige levende componist een plaats in de Klassieke Top 100 Allertijden.


Leesfragment

‘Canto Ostinato’

Hoe zit Canto Ostinato in elkaar?

Canto Ostinato ontstond tussen 1973 en 1979, toen Simeon ten Holt na een periode waarin hij zich aan de atonale muziek wijdde, weer terugkeerde naar de tonale muziek en naar zijn geliefde instrument, de piano. In plaats van een compositie die van a tot z vastligt, schreef Ten Holt …

Lees dit bericht

Over de auteur

Wilma de Rek

Wilma de Rek (1963) is chef Boeken bij de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder andere Stand-up filosoof, Encyclopedie der Nederlanden (met Bert Wagendorp), Van Big bang tot burn-out en Leef als een beest (met Witte Hoogendijk).

Meer over deze auteur