ISBN:
9789460034152 (ebook) 9789460031908 (paperback)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
03/02/2017

Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd. Maar wat ís stress eigenlijk?

13,7 miljard jaar na de oerknal, 200.000 jaar nadat homo sapiens zijn intrede deed en twee eeuwen na de Industriële Revolutie is de wereld in steeds hoger tempo steeds complexer aan het worden. Ons stress-systeem, grotendeels gevormd in een periode waarin nog niet eens leven op het land bestond, is helemaal niet toegerust om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Het is dan ook geen toeval dat het aantal gevallen van slapeloosheid, depressie en burn-out een alarmerende groei laat zien.

In dit boek pleiten Hoogendijk en De Rek voor een radicaal andere visie op stress-gerelateerde aandoeningen. Op heldere en overtuigende wijze leggen zij uit hoe het komt dat wij zoveel moeite hebben alle veranderingen bij te houden. Het is tijd onze opgefokte verwachtingen onder de loep te nemen. Net als onze ongezonde relatie met de farmaceutische industrie.

Beluister hieronder de radio-uitzending van NH Lunchroom met Wilma de Rek en Witte Hoogendijk

Zie hier het interview met Witte bij Vice media over burn-out

Lees HIER artikel van Kassa-uitzending waar Witte Hoogendijk te gast was over de zin en onzin van antidepressiva

 


"De ruim een miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken, kunnen er behoorlijk van opknappen als ze Van big bang tot burn-out lezen."

- Vrij Nederland

"Onderhoudend geschreven betoog met een stevig en gedetailleerd fundament."

- Psychologie Magazine

"De auteurs laten fraai zien hoe evolutie, erfelijkheid en reactie op stress (…) nauw aan elkaar verwant zijn."

- Medisch Contact

"Levendige voorbeelden, soepel geschreven en bijzonder lezenswaardig voor een breed publiek."

- Hebban
Leesfragment

De week van de werkstress

Deze week is het de Week van de werkstress. Wilma de Rek en Witte Hoogendijk schreven over de oorzaken van stress. Waar komt stress vandaan? Hier een leesfragment.

Brein achterop Waarom ons stresssysteem 99,9 procent van de tijd dat we op aarde bivakkeerden uitstekend tegen de gangbare stress­oren opgewassen was, maar nu in zijn voegen …

Lees dit bericht

"Zeer geslaagd."

- De psychiater

Over de auteur

Witte Hoogendijk

Witte Hoogendijk (1960) is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam. Hij promoveerde bij Dick Swaab op veranderingen in de hersenen bij depressieve patiënten, was lid van de Gezondheidsraad en is gespecialiseerd in depressie.

© Foto: David Finato

Meer over deze auteur

Wilma de Rek

Wilma de Rek (1963) is chef Boeken bij de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder andere Stand-up filosoof, Encyclopedie der Nederlanden (met Bert Wagendorp), Van Big bang tot burn-out en Leef als een beest (met Witte Hoogendijk).

Meer over deze auteur