ISBN:
9789463822985 (hardcover)
Aantal pagina's:
480
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
11/09/2023

Predikant Nico ter Linden verwierf grote bekendheid met Het verhaal gaat…, zijn aansprekende, eigentijd- se, en bovenal menselijke hervertelling van de Bijbel in zes delen. Als geen ander slaagde hij erin de schatkamer vol prachtige en aansprekende verhalen uit het Oude Testament – een boek met soms duistere, wrede, onbegrijpelijke gebeurtenissen, met mensen die in raadselen spreken, of in onaanvaardbare termen – betekenis te geven voor onze eigen tijd.

Abraham, Jakob, Sara, Isaac, Mozes, Jesaja: wie waren dat ook weer, wat deden ze en wat dachten ze? Waarom offerde Abraham zijn zoon? Hoe verging het Jozef nadat hij terechtkwam in Egypte? Hoe moeten we de gebeurtenissen in Sodom duiden?

Of Maria, Paulus, Maria Magdalena, Judas: waar- om volgden ze een man die zei de zoon van God te zijn? Wat is er waar van hun getuigenissen, hoe sterk was hun geloof, wat gebeurde er eigenlijk daar in Jeruzalem?

Schrijfster Rosita Steenbeek, die enkele jaren theologie studeerde, blijkt net als vele anderen gefascineerd door Ter Lindens vertelkunst. Zij maakte een persoonlijke keuze uit zijn schitterende hervertellingen, die de veelzijdigheid van dat oerboek en de tijdloze kracht en betekenis ervan onvergetelijk voor het voet- licht brengt. Een must voor iedereen die de wortels van onze samenleving beter wil begrijpen.


"Een bijzonder mooie, sterke, eigenzinnige bloemlezing."

- Jeroen Vullings in de boekenrubriek van Nieuwsweekend

"De hervertellingen van bijelverhalen [van Ter Linden] zijn nog steeds het lezen waard."

- Elsevier

"Lichtvoetig en menselijk. Hij legt uit, geeft waar nodig achtergronden die de betekenis van het bijbelverhaal verhelderen. "

- Bazarow

"Het is een genot om deze bundel in handen te hebben. Ik laaf me weer aan de zorgvuldig gekozen taal van Ter Linden. In een enkele pennenstreek schetst hij in poëtische taal de mooiste scenes. "

- Lezersreactie

Over de auteur

Nico ter Linden

Nico ter Linden (1936 – 2018) was twintig jaar lang predikant van de Westerkerk in Amsterdam.

Als schrijver werd hij vooral bekend door de zesdelige serie Het verhaal gaat…, waarin hij, als vrijzinnig dominee, verhalen uit de Bijbel hervertelt en uitlegt. Van de boeken, die tussen 1996 en 2003 bij uitgeverij Balans verschenen, werden ruim …

Meer over deze auteur

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek (1957) schreef vele romans en verhalen, evenals boeken over Rome, de stad waar zij sinds 1985 woont. Droomland Italië verscheen eind 2022.

Foto auteur © Vincent Mentzel

Meer over deze auteur