Nieuws

Deze boeken zijn in oktober verschenen!

  • 1 november 2023
  • 2m

We hebben weer een drukke maand achter de rug; er zijn maar liefst zeven schitterende nieuwe titels van de drukker gekomen!

We begonnen deze maand met de mediasensatie: De achterblijvers. Dit boek van Flip Maarschalkerweerd vertelt over het Hof na de vlucht van de koninklijke familie naar Engeland. Verweesd en zonder instructies blijven de hofhouding en het personeel achter. Voor het Hof is het belangrijkste dat Wilhelmina bij terugkeer alles aantreft zoals zij het had achtergelaten. Maar wat na vijf lange jaren de mooiste dag sinds 10 mei 1940 had moeten zijn, pakt voor vele achterblijvers toch anders uit dan gedroomd.

Verlicht en Vilein van Marleen de Vries laat zien dat we zonder de achttiende-eeuwers nu niet zouden leven in een democratie met vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, ideeën die allemaal ontstonden tijdens de Verlichting. Met grote kennis van zaken duikt Marleen de Vries in Verlicht en vilein in de levens van strijdlustige, veelal vergeten achttiende-eeuwers. Voor wie dacht dat deze periode saai was: welkom in de achttiende eeuw.

Omslag Verlicht en vilein

Tien jaar lang waren de wandelgangen van Den Haag het thuis van Gert-Jan Segers. Twee keer voerde hij coalitie-onderhandelingen, en leidde hij zijn partij naar regeringsdeelname. Het waren veelbewogen jaren, waarin vaak moeilijke beslissingen moesten worden genomen. Begin 2023 nam Segers afscheid van de politiek. In Macht en onmacht blikt Gert-Jan Segers op een openhartige manier terug op zijn enerverende Haagse jaren, maar hij kijkt ook vooruit. Eerlijk onderzoekt hij zichzelf, de politiek en het veranderende Nederland. Het resultaat is een inspirerend boek dat tot nadenken stemt.

Het leven draait om relaties en om de kwaliteit daarvan. Of het nu met familie is, met een partner, met vrienden, collega’s – of, uiteindelijk het belangrijkste, met jezelf. Als je verhoudingen goed en evenwichtig zijn, wordt het een stuk gemakkelijker om met de andere problemen om te gaan die onvermijdelijk op je weg komen. Maar goede verhoudingen gaan niet vanzelf. Wijs, praktisch en humorvol laat psychotherapeute Philippa Perry in Het boek dat iedereen van wie je houdt zou moeten lezen zien hoe je de grote problemen van het leven het beste kunt aanpakken. Haar empathische advies, voorzien van een dosis gezond verstand, helpt je een tevredener, gelukkiger en wijzer mens te worden.

Paul Witteman was jarenlang de bekendste journalist van Nederland, maar zijn grote liefde is muziek. Hij schreef meer dan vierhonderd stukken over zijn favoriete componisten en hun vaak getroebleerde levens, maar ook over zijn muzikale familie en de rol van muziek in zijn eigen leven. Het zijn stukken die iedereen de klassieke muziek in slepen. Daarom selecteerde Floris Kortie – jarenlang zijn muzikale metgezel in het televisieprogramma Podium Witteman – de mooiste columns, essays en andere schrijfsels. Op originele wijze brengt hij de teksten van Witteman samen én voorziet ze van aanvullingen, muzikale hoor en wederhoor en deskundig commentaar. Zo ontstaat een bijzonder portret van de nestor van de Nederlandse journalistiek.

Een kleine, koppige stad van Andrew Harding is het inside verhaal van een keerpunt in de Oekraïense oorlog, een meesterlijk journalistiek werk dat leest als een reallife thriller, over gewone mensen die zich in buitengewone omstandigheden verweren met verzet, humor en vindingrijkheid. De zwaarbewapende Russen verwachten een gemakkelijke strijd – misschien zelfs helemaal geen strijd, want Voznesensk is een rustig stadje, met veel gepensioneerden. Maar de inwoners denken daar anders over…

Omslag Een kleine, koppige stad

Het is het waardevolste techbedrijf van Europa en zonder meer het belangrijkste bedrijf van Nederland. Het bedrijf ontwerpt de gigantische en uiterst complexe machines die de meest geavanceerde chips ter wereld kunnen produceren. Microsoft, Apple, Google, Tesla en Alibaba: alle techreuzen zijn afhankelijk van de chips die worden gemaakt met de apparaten van ASML. Elke supermacht aast op ASML. Hoe is het zo ver gekomen? Marc Hijink volgde ASML jarenlang van binnenuit. Hij sprak intensief en wereldwijd met alle hoofdrolspelers in het ASML-netwerk, van oud-medewerkers, toeleveranciers en chipfabrikanten, tot politici en critici. Het resultaat is Focus, een adembenemende, zeer toegankelijk geschreven reis door de techwereld.

Omslag Focus, van Marc Hijink